Produkció leírása

Milyen volt Vitéz Mihály élete? Beszélhetünk-e egy markáns személyiségről, aki ugyanúgy volt jelen a román, mint a magyar történelemben? Mi, románok és magyarok, mind ismerjük Vitéz Mihályt, és tudjuk, hogy egy kiemelkedő hadvezér volt, de a kérdésmegválaszolásában csak eddig a pontig vagyunk puszipajtások. Adott egy történelmi személyiség - egyeseknek dédelgető, másoknak maga a pestis. Adott egy sor történés, amely létfontosságú a román történelem számára, és bár a magyaroknak kevésbé az, mégis lényeges az összes erdélyi ember számára, hisz megannyi mesénk és mesélőnk van.

Székely Csaba a magyar és a román történelmi adatok felhasználásából kiindulva, szatirikus kulcsban alkotta újra Vitéz Mihály alakját, meghagyva a szöveg klasszikus struktúráját.
A szatíra ugyanúgy utal a politikai vitákra, mint arra a módra, ahogy mi írjuk/újraírjuk a történelmet, legyen szó régmúlt vagy mostani, egészen friss eseményekről.
Talán az előadásnál híresebb maga a plakát, amely a rendező, ***** és ***** közös koncepciója alapján született. Hogy mitől lett híres? Attól, hogy a Közgyűlés egy tagja pont ott próbált megszelfit készíteni, ahol a mi plakátunk is ki volt függesztve – a Kultúrpalota egyik ablakában. És mivel megijedt, hogy mit is tett közzé a rajongói számára a Facebook-on, úgy döntött, hogy elemezni fogja a Vitéz Mihály című előadás plakátját, amiből az derült ki, hogy Székely Csaba az országot „sütögeti”. Ezzel párhuzamosan arra szólította fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, hogy… (nem értettem pontosan, hogy mire is) és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt, hogy elsősorban a plakátot cenzúrázza, másodsorban pedig az előadást. Mindezt annak nevében, hogy a Közgyűlés tagja költő és filozófus is egyben, és eszébe jutott, hogy jó lenne ezt gyakorolni. Azok az emberek, akik látták az előadást és követnek bennünket a Facebook-on, rengeteg humorral és kreativitással reagáltak a történtekre, és hogy megköszönjük ezt nekik, meghívtuk őket egy, a plakáttal kapcsolatos versenyre a ***** oldalán.
Sajnos, a hasonlóság a reális személyekkel nem véletlenszerű. A vásárhelyi virtuális vita eljutott az országos sajtóhoz is. De végül is a plakát szép, miért ne lenne az, és mi úgy gondoljuk, hogy Vitéz Mihálynak is tetszene, ugyanis hiszünk abban, hogy bármennyire hajthatatlan egy ember volt ő,kellő humorérzékkel rendelkezett.
Itt a vége, fuss el véle… Székely Csaba író szavaivalvárunk:„egy kihagyhatatlan előadás egy felejthetetlen hősről”.

Szereplők: *****, *****, *****, *****, *****, *****, *****, *****, *****, *****, *****

Díszlet: *****
Zene: *****
Videó: *****

Románra fordította: Sándor László
A német szövegrészeket fordította: Elise Wilk

Rendezte: *****
Írta: Székely Csaba

Az előadás magyar, román illetve német nyelven zajlik, a feliratozás pedig magyar és román nyelven lesz olvasható.

14 éven aluliaknak nem ajánlott!